Thanatopraxie

Kwalitatief en natuurgetrouw.

Thanatopraxie (lichte balseming)

Uitvaartverzorging Uitendaal is gespecialiseerd in de verzorging van overledenen. Wij bieden u een geregistreerd thanatopracteur. Ook kunnen wij het kapsel en de make-up van de overledene verzorgen. Op deze manier garanderen wij een natuurlijke opbaring.

U kunt ons 24 uur per dag, zeven dagen per week, persoonlijk bereiken wanneer iemand thuis of in een zorginstelling overlijdt. Indien gewenst kunt u een afspraak maken om de overledene te verzorgen en op te baren en voor de juiste koeling zorg te dragen. Tevens kan de overledene ook overgebracht worden naar een rouwcentrum, of terug naar huis om thuis opgebaard te worden.

Wanneer iemand ’s avonds of ’s nachts in het ziekenhuis overlijdt wordt u in de gelegenheid gesteld om in het ziekenhuis afscheid te nemen waarna de overledene naar het mortuarium wordt gebracht.

U kunt dan ook de ochtend na het overlijden contact met ons opnemen om de uitvaart te bespreken en voor de verzorging en het vervoer van de overledene zorg te dragen.

Indien u wensen heeft rondom de verzorging, horen wij het graag. Wij zullen ten allen tijden aan uw zijde staan en begeleiden door dit emotionele proces.

 

Wat is thanatopraxie?

Balseming voor het opbaren

Thanatopraxie is een methode om het lichaam van een overledene tijdelijk te conserveren. Thanatopraxie bevriest tijdelijk het natuurlijke ontbindingsproces, waardoor koeling tijdens de opbaring overbodig wordt. Hierdoor behoudt de overledene tot aan de uitvaart een natuurlijke en goede uitstraling, zonder nare geuren tijdens de opbaring. Hierdoor kan men zorgeloos afscheid nemen en nog een laatste keer de overledene zien.

Opbaren met respect

Thanatopraxie wordt al decennia lang met succes toegepast. Sinds 2010 is deze methode ook in Nederland toegestaan, waardoor thuisopbaring en opbaring op locatie mogelijk is na een lichte balseming.

Uitvaart kerkgemeenschap
Sonja Raijmakers uitvaartverzorging

Waarom thanatopraxie bij Uitvaartverzorging Uitendaal?

Een ervaren thanatopracteur zorgt voor een kwalitatieve en vertrouwde opbaring

Aangezien thanatopraxie pas in 2010 is gelegaliseerd, is deze methode nog vrij onbekend onder Nederlanders. 

Thanatopraxie stopt tijdelijk de ontbinding van het lichaam, wat resulteert in een onveranderde staat tot aan de uitvaart. Nabestaanden hoeven zich geen zorgen te maken over vroegtijdige sluiting van de kist, waardoor een zorgeloze opbaring mogelijk is.

Door thanatopraxie wordt de ontbinding wordt tijdelijk stilgelegd, wat betekent dat koeling tijdens de opbaring niet vereist is. Dit zorgt ervoor dat het lichaam niet te koud wordt en een natuurlijke lichaamstemperatuur behouden wordt. Dit maakt eventuele aanraking prettiger voor nabestaanden. Tevens hoeft u zich geen zorgen te maken over de koeling en luide koelingsplaten. Ook kan door deze methode het lichaam langer bewaard blijven.

Tevens zorgt thanatopraxie voor een natuurlijker uiterlijk tijdens de opbaring. U hoeft zich dus geen zorgen te maken over bleekheid, vlekken en tekenen van ziekte, want deze vervagen of verdwijnen. De overledene behoudt zijn of haar natuurlijke kleur, waardoor een mooi en natuurlijk afscheid mogelijk is. 

De werking van thanatopraxie omvat het toedienen van een conserverend middel in de bloedbaan, het afvoeren van lichaamsvloeistoffen, zachte massage om het conserverende middel te verdelen, gevolgd door verzorging en aankleding van de overledene.

Voordelen van thanatopraxie omvatten een zorgeloos afscheid, natuurlijke kleurbehoud, verdwijnen van donkere vlekken en tekenen van ziekte, geen noodzaak voor koeling, aanpassing aan omgevingstemperaturen en het vermijden van storende geluiden.

Wanneer is thanatopraxie een optie?

Gunstige omstandigheden voor thanatopraxie

Thanatopraxie kan niet bij iedere overledene toegepast worden. Er zijn een aantal omstandigheden wat de mogelijkheid op thanatopraxie kan verbeteren.

Grote lichamen zijn lastiger te koelen, waardoor het soms gunstiger is om thanatopraxie toe te passen.

Bij late ontdekking van het overlijden kan ontbinding al zijn begonnen. Thanatopraxie stopt dit proces, waardoor de overledene er beter uitziet. Echter is het niet mogelijk om een lichaam in vergevorderde ontbinding weer te verjongen.

Ook werkt Thanatopraxie goed bij ziekte. Het neutraliseert medicijnen na chemotherapie, wat ontbinding vertraagt. Ook wordt het sterk aanbevolen bij overlijden door infectie of met open wonden. Na obductie minimaliseert thanatopraxie indirecte effecten en zorgt voor een mooie opbaring.

Hoewel thanatopraxie thuis niet wordt uitgevoerd vanwege fysieke en veiligheidsredenen, biedt Uitvaartverzorging Uitendaal deskundige behandelingen met aandacht voor kwaliteit en veiligheid.

Uitvaartverzorger Sonja Raijmakers

Thanatopraxie in Haarlem en omgeving

Na thanatopraxie zijn er enkele aandachtspunten om veranderingen in het uiterlijk te voorkomen, zoals stabiel vervoer, bescherming tegen zonlicht, beheersing van vliegen en hydratatie.

De kosten van thanatopraxie zijn vergelijkbaar met koelingskosten, waardoor nabestaanden een kostenefficiënte keuze hebben voor de opbaringsmethode.

Bij Uitvaartverzorging Uitendaal krijgt u professionele en kwalitatieve zorg, met het doel een natuurlijk en mooi afscheid te bieden aan uw dierbare. Ontdek de voordelen van thanatopraxie voor een zorgeloze opbaring en een respectvolle uitvaart.

Onze thanatopracteur is 24/7 persoonlijk bereikbaar

Bij Uitvaart Uitendaal vormen vertrouwen en onze uitgebreide ervaring als uitvaartverzorgers de bouwstenen voor het creëren van een onvergetelijke uitvaartervaring. Ons toegewijde team biedt continuïteit door u te voorzien van een vaste contactpersoon die 24 uur per dag beschikbaar is. We kijken ernaar uit om u persoonlijk te ontmoeten.

In deze moeilijke periode staan we nauw aan de zijde van de nabestaanden, waarbij we op diverse manieren ondersteuning bieden. We begrijpen dat emoties een belangrijke rol spelen, waardoor het soms lastig kan zijn om het overzicht te bewaren. Ons doel is om juist in deze momenten bij te dragen en te helpen. We realiseren ons dat respect en waardigheid van cruciaal belang zijn, zowel voor de overledene als voor de nabestaanden.

24/7 bereikbaar

Overlijden melden

Wanneer een dierbare overlijdt en er een A en B verklaring is afgegeven door een arts, dan kunt u contact opnemen met Martin Uitendaal om het overlijden te melden. 

U kunt een overlijden 24 uur per dag en 7 dagen in de week bij ons melden, wij zijn persoonlijk bereikbaar en staan direct voor u klaar.